Excursie Saxion-studenten in Deventer
Waarde toevoegen; dat begint al tijdens de studie
Waarde toevoegen; dat begint al tijdens de studie. Daarom namen collega’s Matthijn, Patrick en René deze studenten maandag 20 februari mee op excursie door Hanzestad Deventer. Ze kregen een presentatie over de renovatie van de monumentale panden aan de Polstraat 8-10, bezochten de bouwlocatie en kregen een rondleiding door het Stadhuiskwartier van Deventer. Een leuke én leerzame dag, want bij het renoveren en verduurzamen van bestaande bouw, zeker een monument, komt het nodige kijken…
Naast zijn werk voor 360Vastgoed is Matthijn Aerts ook docent op de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde van Saxion. Als onderdeel van een opdracht over het begeleiden van bouwprojecten plande hij deze excursie met een aantal professionals van SBM Bouw- en vastgoedmanagers: Patrick Welpelo en René van Essen. “We hebben een mooie opdracht van de gemeente Deventer”, vertelt Matthijn. “En daarbij komt een diversiteit aan projecten kijken. Een supermooi voorbeeld voor studenten dus.”
Managing partner Vastgoed van gemeente Deventer
Sinds enkele jaren is SBM samen met IJsselWonen de Managing Partner Vastgoed van de gemeente Deventer. “Het in eigendom hebben van vastgoed is voor de gemeente Deventer geen doel op zich”, licht René van Essen toe. “Vastgoed wordt gezien als middel om maatschappelijke waarde te creëren. Dit is ook als beleid vastgelegd in de Kadernota Vastgoed 2022. In het vastgoedbezit wordt onderscheid gemaakt in kernbezit en niet-kernbezit. Dit kernbezit houden we in stand en optimaliseren we. Het niet-kernbezit is nodig voor gebiedsontwikkelingen en wordt gesloopt of herontwikkeld. Als Managing Partner Vastgoed ondersteunen SBM en IJsselWonen de gemeente Deventer bij professionele sturing en beheer van haar vastgoed."
Van theorie naar praktijk
De dag begon met de theorie: een presentatie in het auditorium van het Stadhuiskwartier over het project aan de Polstraat 8-10 in Deventer. Dit is tevens de casus waar de studenten zich de komende 10 weken in gaan verdiepen. Patrick Welpelo en René van Essen vertelden over alle aspecten van de renovatie van dit monumentale pand; van het opvragen van oude bouwtekeningen, tot de selectie en samenwerking met de juiste aannemer.
Daarna was het tijd voor een bezoek aan de bouwlocatie, 5 minuten verderop. Aannemer PHB Deventer verwelkomde de studenten en voorzag iedereen van bouwhelmen. De studenten bekeken hier de praktische uitwerking van de plannen die in de presentatie werden besproken. “Wauw, dit is wel heel complex”, klonk het vanuit de groep. En dat klopt. Maar “we ontkomen er niet aan dat we bestaande bouw moeten renoveren”, legt Patrick bukkend onder de gewelven in de historische kelder uit. Matthijn vult aan: “Met deze inzichten mogen de studenten straks zelf aan de slag; hoe pakken zij dit project aan, in de rol van bouwmanager en aannemer? Daarvoor moeten ze diverse vragen beantwoorden. Hoe ziet het bouwproces eruit, van idee naar realisatie en nazorg? Welke stakeholders en belangen zijn er? Hoe brengen we de eisen/wensen concreet bij elkaar? Hoe brengen we de huidige situatie goed in kaart? Welke risico’s worden voorzien en hoe worden deze geminimaliseerd? Wat is professioneel opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap? Wat vraagt dit van persoonlijke competenties en vaardigheden? Dit is echt praktijkgericht leren, zoals we het graag willen aanbieden!”
Stadhuiskwartier als voorbeeld
Een bouwproject wat bijzonder mooi heeft uitgepakt, én waar nieuwbouw en bestaande bouw samenkomen, is het Stadhuiskwartier in Deventer. Ook daar werden de studenten rondgeleid. Hier kwamen weer verschillende aspecten van nieuwbouw, renovatie, maar ook ‘huisvesting als dienst’ aan bod. Wat doe je bijvoorbeeld als je al bent begonnen met de renovatie van een pand, maar de hoeveelheid medewerkers breidt enorm uit? En hoe maak je een pand dat vóór de pandemie is gerenoveerd, ook weer helemaal passend voor alle online overleggen van nu? “Het is mooi om te zien hoe oud en nieuw hier zijn verwerkt”, vertelt een van de studenten. “Interessant om hier eens een kijkje te nemen.”
Adviseurs voor renovatie
De renovatie van het pand van aan de Polstraat 8-10 is niet het enige project dat de adviseurs van SBM en IJsselWonen in samenwerking met de gemeente hebben begeleid. De stad kent veel van deze belangrijke (monumentale) panden, die met zorg worden gerenoveerd, herbestemd of onderhouden.
Met een stadswandeling langs sommige van deze objecten, begeleid door Eva Zoutenbier, sloten de studenten de dag af.